Ketri Sirian. Ne shekullin e kaluar, zoologet kane kapur disa brejtes te çuditshem ne Siri. I kane emeruar Ketra siriane, apo ketra te arte. Midis tyre ka qene vetem nje brejtes femer. Pasi qe zoologet rriten disa gjenerata dhe shtuan popullaten e ketij lloji, nje numer i tyre ka ikur ndersa te tjeret jane bere paraardhes te kanakareve te sotem shtepiake. Po te mos kishte qene puna e nje biologu, ketrat shtepiake dhe ketrat e eger sot fare nuk do te ekzistonin.

5 specie kafshesh qe kane mbijetuar fale njerezve (Foto)

Eshte e vertete qe njerezit jane pergjegjes per zhdukjen shume llojeve te gjallesave ne planet. Mirepo, ajo per te cilen pakkush flet, eshte fakti qe njerezit kane shpetuar shume lloje, disa kane mundur te zhdukeshin natyrshem, po te mos ishim kujdesur per to.

Si shembull marrin pandat. Do te ishin zhdukur po te mos kishin qene njerezit te cileve u duken te kendshme.

Pandat, krahas deshtimeve te shumta te tyre, madje nuk dine as te shumohen pa ndihmen e njerezve, edhe atehere kur ne natyre arrijne te lindin pasardhes, shanset jane 50% qe do ta vrasin, sepse nuk mund te njohin beben e tyre dhe mendojne qe eshte ndonje i panjohur.

Ne vazhdim, vetem nje numer te vogel te llojeve te cilat i kemi shpetuar nga zhdukja.