Zonat urbane me popullsine me te larte te emigranteve ne bote

Norma me e larte se kurre e globalizimit sjell me vete ashtu si oportunitete, edhe risqe per njerezit, komunitetet dhe qeverite.

Raporti i vitit 2015 i Migrimit ne Bote nga Organizata Nderkombetare per Migrimin (IOM) eshte publikuar per te zbuluar se emigrantet e botes dhe emigracioni po u japin forme qyteteve me fokusin ne zhvillimin e qendrueshem urban.

Nje nga gjetjet kryesore te tij eshte se dy qytete te botes kan marre tashme emrin “shtepi” nga individet qe kane lindur jashte ketyre vendeve, Dubai me 82 per qind dhe Brukseli me 62 per qind.

Zonat-urbane-popullsine-emigranteve-infoalbania

Pavaresisht se nuk u rendit ne 10-shen e pare, Seuli dhe shume qendra urbane aziatike kane pare nje rritje te konsiderueshme te qytetareve te lindur jashte kufijve te ketyre shteteve gjate viteve te fundit. Ne kryeqytetin e Korese se Jugut per shembull, numri i rezidenteve eshte dyfishuar gjate dekades se fundit.

Ne vitet qe do te pasojne, thote raporti, qytetet e vogla te Azise dhe Afrikes qe po rriten me shpejtesi priten qe te ‘perthithin’ te gjithe rritjen urbane te popullsise.

/Independent/