Piramida e Madhe e Gizes. Eshte e vetmja mrekulli, qe nuk ka nevoje per pershkrim prej poeteve apo historianeve te hershem. Eshte e vetmja mrekulli qe nuk ka nevoje per spekulime per sa i perket pamjes, madheshtise dhe formes se saj. eshte me e vjetra dhe e vetmja akoma “gjalle” midis te gjitha mrekullive te antikitetit. Ne kundershtim me besimin e zakonshem, vetem Piramida e Madhe e Khufu (Keops), jo te 3 Piramidat e Medha, eshte ne maje te listes se mrekullive. Monumenti u ndertua prej faraonit egjiptian Khufu i Dinastise se Katert rreth vitit 2.560 p.e.s per te sherbyer si nje varr, kur ai vete te vdiste. Tradita e ndertimit te piramidave filloi ne Egjiptin antik si nje sofistikim i idese se nje platforme qe mbulonte varrin mbreteror. Mendohet te jete ndertuar per nje periudhe 20-vjeçare. Megjithese nuk dihet se si blloqet perberese jane sistemuar. Kur u ndertua Piramida e Madhe ishte 145.75 m e larte. Me kalimin e viteve, humbi 10 m prej majes se saj. Renditej si struktura me e larte ne Toke per 43 shekuj, e mposhtur per lartesi ne shek XIX. Çdo faqe eshte perpikmerisht e orientuar sipas pikave te horizontit, veri, lindje, jug, perendim. Struktura permban rreth 2 milione blloqe guri, secili peshon me shume se 2 ton. Thuhet se jane mjaftueshem gure ne 3 piramida, per te ndertuar nje mur 3 m te larte, 0.3 m te gjere qe te rrethoje Francen

7 Mrekullite e Botes Antike

Jane 7 Mrekullite e Botes Antike. Qe nga Kolosi i Rhodit e deri te kopshtet e varura te Babilonise. Piramida e Gizes dhe Fari i Aleksandrise.