Dhurata, mund te permiresoje ose shkaterroje nje marredhenie

 

Duke i dhene nje dhurate dikujt, kjo eshte nje shprehje e jashtme e nje marredhenie dhe si me çdo marredhenie, ajo mund te sjelle rritje ose zvogelimin. Menyra ne te cilen kryhet transaksioni eshte aq e rendesishme sa permbajtja e vete dhurates.
Njerezit jane bashkepunues nga natyra. Ne mbeshtetmi mbi njerez te tjere per mbijetesen tone. Nje menyre qe evolucioni ka zhvilluar per te promovuar ndervaresine reciproke, eshte zhvilluar pikerisht nga ndjenja e mirenjohjes dhe reciprocitetit.
Motivimet per dhurata jane komplekse. Ne japim, sepse jemi bujare, ose duam te mendojme ne ate menyre. Ne japim, sepse kjo na ben te ndjehemi mire per te pare te tjeret te lumtur, japim sepse kemi kujdes per mireqenien e dikujt apo per mireqenien e komunitetit. Japim, sepse detyrohemi nga presioni social. Dhenia eshte nje akt social, qe na lidh se bashku, per te miren tone te perbashket.
Dhenesi mund te ndjehet superior ndaj marresit, ndersa dinjiteti i marresit eshte sulmuar. Kjo eshte arsyeja pse Moisi Maimonides, filozof mesjetar hebraik, tha se forma me e larte e dhenies si bamiresi kryhet ne menyre anonime.

Nje dhurate, e cila ben qe nje person te ndihet i varfer, nuk eshte dhurate e vertete. Kjo mund te ndodhe kur dhenia eshte detyruar nga presioni shoqeror dhe i mungon shqetesimi real. Me keq eshte kur dhenia vjen nga nje ndjenje e superioritetit apo keqardhjes, duke perforcuar pabarazite sociale.
Ashtu siç ekziston nje menyre etike per te dhene nje dhurate, nuk ka nje menyre te duhur per ta marre nje te tille. Pjesa me e rendesishme e marrjes se dhurates eshte reciproke. Nuk ka nevoje ta ktheni dhuraten per dhurate. Ajo kthehet tek ata kur kane nevoje per kujdesin tuaj, kur ju jeni ne gjendje per te dhene dhe ne ate mase qe jeni ne gjendje.
Etika e dhenies se dhurates çon ne nje ndjenje mirenjohjeje dhe fryme bujarie. Ajo thellon marredheniet tona dhe nxit reciprocitetin e respektin.
Friedrich Nietzsche ka thene se nje dhurate nuk te jep asnje te drejte. Por ai e kishte gabim. Ne fakt, dhurata jane shkembimet qe nenkuptojne reciprocitetin, duke lidhur se bashku dhenesin dhe marresin ne menyra te shumta.