Liqeni i Bajkalit do te shnderrohet ne nje laborator sizmik
Ne Bajkal shkencetaret nga Moska dhe Irkutsku po zhvillojne nje eksperiment unikal. Ata instaluan ne fund te liqenit, ne thellesine 1.5 kilometra, nje stacion sizmik nenujor.
 
Te dhenat e marra prej ketij stacioni do te lejojne ekspertet te parashikojne termetet e fuqishme disa dhjetera ore para fillimit te fatkeqesise natyrore.
 
Ne thyerjen e pjeses gumore te Bajkalit njehere ne disa vjet ndodhin termete te fuqishem. Sipas teorise ekzistuese, kur fillon aktiviteti sizmik ne thellesi te liqenit ndryshon fusha elektrike.
 
Pajisja e thellesise paralajmeron vetem per termetet e fusqishem – me magnitude mbi 5 balle, sipas shkalles Rihter. Nese lekundjet do te jene me te lehta, atehere ekzsiton probabiliteti i parashikimeve te gabuara.