Memoria jone modifikon ngjarjet dhe kujtimet

Si i kujtojme eventet e jetes sone ne te kaluaren? Sipas nje studimi amerikan te publikuar ne gazeten Neuroscience, sa here qe therrasim ne memorie nje episod te jetes sone, truri yne e modifikon pak kujtimin.

Me padurimin qe kemi ta kujtojme, ngjarja transformohet teresisht. Pas zbulimit te lidhjes mes turpit dhe trurit, nje tjeter studim shkencor zbulon aspektet me intime te personalitetit te njeriut.

Sipas ketij studimi nga Universiteti Northwestern, memoria jone funksionon pak a shume si ajo loja e vjeter e telefonave pa kabell, qe ne cdo hap shkakton nga nje ndryshim te kujteses ne krahasim me ate qe kemi jetuar.

Paradoksalisht, sa me shume kujtime aq me shume ndryshime te perceptimeve te ngjarjes dhe jo ngjarjen ne vetvete.

Transformim pas transformimi, ngjarja ne fund do te dale e ndryshuar teresisht nga ajo qe ka ndodhur realisht.

Autorja e studimit, Donna Bridge shpjegon se :”Kur personat kerkojne te kujtojne me saktesi ate qe kane jetuar me vjen per te qeshur. Memoria jone nuk eshte aspak statike. Nese kujtojme nje ngjarje ne driten e nje konteksti te ri dhe te nje periudhe te ndryshme te jetes sone, kujtesa tenton te integroje detaje te ndryshme dhe te paverteta”.

Raporti kompleks mes memories dhe ngjarjeve reale nuk ka lidhje vetem me ndryshimet, por edhe me fshirjen. Nje studim tjeter, kete here nga Universiteti Uppsala i publikuar ne Science, ka zbuluar se ngjarjet e forta emocionalisht mund te fshihen nga truri, sidomos nese ka ndienja te forta negative ne mes.

Permes nje testi te praktikuar nga studiuesit me nje foto te lidhur me nje traume neutrale, eshte treguar se si ne raste te ndryshme truri pengon riaktivizimin e ngjarjeve te dhimbshme.