1

Mira, qyteti antik ku ka jetuar Plaku i VItit re Ri (Foto)

Mira (latinisht Myra) eshte nje qytet antik qe gjendet ne Turqi, ne qytezen Kale, ne provincen e Antalias. Sipas shenimeve historike, ky ishte dikur qyteti me i pasur i ketij regjioni, edhe pse pasuria e tij nuk eshte ajo qe ne ditet e sotme i terheqe turistet nga te kater anet e botes.

Ne Mira ndodhen nje mori varrezash te skalitura ne shkembinj, ndersa ai njihet dhe si qyteti ku kishte jetuar dhe Shen Nikolla njeriu qe kishte ndihmuar njerezit me para e qe ne kulturat perendimore njihet si Plaku i Vitit te Ri

Pergjate historise, ky qytet ishte sunduar nga perendori te ndryshme, qe nga ajo perse, greke, romake, e deri te ato bizanine dhe turke. Pas shume pushtimeve, ne fund te shekullit te 11, Mira kishte rene perfundimisht ne duart e turqve.

Ekzistenca e ketij qyteti eshte permendur edhe ne shenimet e Egjiptit te vjeter dhe ato te Perendorise Hettite