Motrat Trung, luftetare te lirise. Pergjate historise, grate vietnameze kane qene thelbesore ne rezistimin ndaj pushtimeve te jashtme. Heroinat me te mirenjohura vietnameze ishin Motrat Trung, qe udhehoqen kryengritjen e pare kombetare kunder pushtuesit te tyre kinez ne vitin 40 pas lindjes se Krishtit. Trac dhe Nhi Trung linden diku rreth vitit 12 pas Krishtit. Kura to linden i gjithe Vietnami ishte nen kontrollin e dinastise kineze Han. Motrat studiuan artin e luftes, dhe ishin te mire pergatitur ne artet marciale. Ne vitin 39, ato filluan revolucionin ne kundershtim te sundimit shtypes te dinastise Han. Ata mblodhen mbeshtetesit – shume prej te cileve ishin gra – per te luftuar kunder kinezeve. Per me shume se tre vjet, kinezet luftuan per te rimarre kontrollin e Vietnamit, por forcat e motrave Trung luftuan per te mbajtur kontrollin deri ne vitin 43 pas Krishtit

Nga Teuta e Ilirise e deri te Nefertiti e Egjiptit. Grate me te fuqishme te Botes Antike

Ne shumicen e qyteterimeve te lashta, ishin burrat ato qe angazhoheshin ne biznesin e pergjakshem te luftes…por jo gjithmone. Gjate gjithe historise ka pasur shume gra te fuqishme qe kane udhehequr kombet dhe udhezuar ushtrite ne lufte, te njohura jo vetem si luftetare te frikshme, por edhe si stratege dinake e udheheqese frymezuese. Nga Teuta e Ilirise te Nefertiti, mbreteresha bukuroshe e Nilit