Boudicca, mbreteresha kelte qe luftoi ndaj romakeve. “Tani do te luftoj per lirine time te humbur”. Keto jane fjalet e Mbretereshes Boudicca, sipas historianit te lashte Taciti, teksa ajo thirri popullin e saj te leshohej ne lufte ndaj romakeve pushtues ne Britani. Boudicca ishte mbreteresha e fisit Iceni, nje fis kelt i cili ishte bashkuar me nje numer fisesh britanike ne revolte kunder forcave pushtuese te Perandorise Romake ne vitet 60-61 pas Krishtit. Ndersa ajo korri sukses ne mposhtjen e Romakeve ne tri beteja te medha, fitoret e tyre nuk do zgjaten. Romaket u mblodhen dhe ne fund ekzekutuan mijera persona te fisit Iceni dhe duke marre pjesen tjeter si skllever. Emri Boudicca i ka rezistuar historise si mbreteresha guximshme luftetare e cila ka luftuar per liri nga shtypja, per veten e saj, dhe te gjitha fiset kelte te Britanise

Nga Teuta e Ilirise e deri te Nefertiti e Egjiptit. Grate me te fuqishme te Botes Antike

Ne shumicen e qyteterimeve te lashta, ishin burrat ato qe angazhoheshin ne biznesin e pergjakshem te luftes…por jo gjithmone. Gjate gjithe historise ka pasur shume gra te fuqishme qe kane udhehequr kombet dhe udhezuar ushtrite ne lufte, te njohura jo vetem si luftetare te frikshme, por edhe si stratege dinake e udheheqese frymezuese. Nga Teuta e Ilirise te Nefertiti, mbreteresha bukuroshe e Nilit