Perse prinderit nuk i duan te fejuarit e femijeve?

Lidhur me artikullin:

Kur vendosim qe t’i prezantojme prinderve te fejuarin apo te fejuaren, ne sjelljen e tyre ka gjithnje nje dyshim nese ju pelqen apo jo.

Pergjigjia lidhet me faktin se brenda nesh ekziston gjithnje “frika” nese do t’i pelqeje prinderve i /e fejuara qe kemi vendosur t’u prezantojme. Ne te vertete kjo nuk eshte nje çeshtje madhore per t’u diskutuar dhe vene ne dyshim, por çdo gje lidhet me traditen e se shkuares.

Prinderit kerkojne me te miren per femijet e tyre dhe gjithçka ata deshirojne eshte lumturia dhe harmonia familjare.

Nje studim i kryer nga Universiteti Bristol ne Gran Bretagna, i publikuar ne revisten shkencore “Evolimi i qenies njerezore” ka shpjeguar disa arsye dhe mekanzima biologjike te sjelleve mbrojtese te prinderve ndaj femijeve.

Ne momentin qe prinderit prezantohen me te fejuaren apo fejuarin qe zgjedhin femijet jane vezhgues ne aspektin e sjelljes se tyre, pasi kerkojne qe te jete me e mira e mundshme mes tyre.

Pyetja qe i bejme vetes nese prinderit do te pelqejne personat qe zgjedhim eshte pyetje klasike, lidhur me simpatine apo antipatine. Por gjithçka ka te beje me menyren e re te jeteses se femijeve, per te cilen prinderit “kane keqardhje”, pasi per femijet do te rinise nje jete e re per te cilen duhet investuar me shume ne aspektin kohor, financiar dhe emocional./klan