Planeti i ndricuar nga dy diej

Shkencetaret kane zbuluar per here te pare nje sistem diellor, ne te cilin zene vend dy planetet qe sillen rreth dy yjeve. Njeri nga planetet i ndodhur 4 mije e 900 vite drite larg Tokes permban kushte te pershtatshme jetese per shkak te largesise ndaj dy yjeve.

Sistemi diellor me dy planete dhe dy yje i quajtur ‘Kepler-47’ i zbuluar nga teleskopi hapesinor i NASA-s eshte pjese e grupit te yjeve Mjelme. Yjet sillen rreth njeri-tjetrit per 7,5 dite. Njeri yll ngjason shume me planetin tone dhe eshte i ndritshem sa 84 % e Diellit. Ndersa ylli tjeter eshte sa nje e treta e Diellit dhe ndricon sa 1 % e tij.

Planeti ‘Kepler -47’ eshte nje planet me kushte te peshtatshme jetese pra permban burime uji. Planeti sillet per 303 dite rreth dy yjeve. Ky gjigand 3 here me i madh se Neptuni mendohet te jete i veshur me re te krijuara nga avulli i dendur i atmospheres, raporton Koha Ditore.

Por sigurisht thuhet se ky planet mund te jete njekohesisht dhe nje gjigand i madh gazrash dhe i papeshtatshem per te jetuar. Ndersa planeti tjeter ‘kepler-47 b’ zoteron nje periudhe orbitale me te shkurter, me pak se 50 dite. Eshte i mbuluar me nje re metani per shkak te ashpersise se atmosferes dhe cilesohet si nje planet i merzitshem.

“Ne arritem ne perfundimin se ekzistojne edhe sisteme te tjera te perbera nga disa yje ndryshe nga sistemi yne diellor qe perbehet nga nje yll. Tani po zbulohen planete me kushte te pershtatshme jetese te cilat sillen rreth dy yjeve”, u shpreh William Borucki nga qendra kerkimore Ames e Nasa-s ne Kaliforni.

Sistemi i jashtezakonshem diellor tregon qarte se mund te ekzistojne dhe shume planete qe sillen rreth dy yjeve dhe jo vetem kaq ai mund te cilesohet dhe si nje zbulim historik persa i perket paraqitjes se llojshmerise se planeteve ne hapesire.