Sacra Corona Unita. Historia e saj, aktiviteti kriminal dhe bashkepunimi me shqiptaret

Lidhur me artikullin:

Sacra Corona Unita eshte organizate kriminale vepron ne Puglia dhe ne rrethinat e saj. Kjo organizate eshte themeluar nga Giuseppe Rogoli ne burgun e Barit ne naten Krishtlindjeve te vitit 1981. Rangoli ka qene anetar i organizates tjeter kriminale, Ndrageta, dhe i kerkon leje kapos te bandes se tij per te formuar nje tjeter organizate.

Organizimi

Sacra Corona Unita perbehet nga 7 organizata dhe 47 familje dhe me rreth 1755 anetare kryesisht ne provincen e Brindizit dhe Leçes. Eshte nje organizim i ri ne krahasim me organizimet e meparshme te mafies per sa i perket territorit dhe aferave por aktualisht paraqitet dhe vepron me vendosmeri dhe egersi te dukshme. E veçanta e kesaj mafieje eshte perdorimi i te miturve dhe lidhja e ngushte me segmente shqiptaresh edhe per shkak te afersise gjeografike,

Bashkepunimi

Corona Unita Sacra mban lidhje me organizata te tjera kriminale siç jane Ndrangheta, Kamorra dhe Cosa Nostra. Aktiviteti i saj kriminal eshte ai per trafik nderkombetar droge prostitucion si dhe pastrim parash.

Lidhja me shqiptaret

Nje numer i madh anetaresh te kesaj organizate jane arrestuar ne Itali dhe ne shtete te tjera madje disa prej tyre jane prangosur ne Shqiperi. Ne Durres ne vitin 1998 eshte arrestuar Guzzepe Muolo ku madje ky i fundit i ka ofruar 1 milione dollare drejtuesve shqiptare te operacionit i cili realizoi prangosjen e tij. Me pas Muolo u ekstradua per ne Itali.

Nderkohe ne 2010 u arrestuar ne Vlore nga nje bashkepunim i policise shqiptare dhe asaj italiane edhe Albino Prudentino, nje nga drejtuesi e kesaj organizate mafioze. Arrestim qe u kthye edhe ne beteje politike mes mazhorances dhe opozites te asaj kohe. Opozita e majte ne ate kohe akuzoi eksponente te se te djathtes si te lidhur me kete organizate mafioze.

Detaje per Sacra Corona Untita

Sacra Corona Unitta lindi si organizate mafioze e frymezuar nga modeli i “Ndrangheta-s” kalabreze, ku ne thelb te se ciles qendron familja dhe lidhja e gjakut eshte e padiskutueshme. Qendra e saj eshte Pulia.

Pozicioni

Sacra Corona Unita njihet si mafia e katert ne Itali dhe aktivitetet e saj jane, trafiku i droges dhe i armeve, prostitucioni, shantazhi, mashtrimi dhe kontrabanda e cigareve. Ne fillim te viteve ’90 me mberritjen e emigranteve te pare ne Itali ishin te shumta lidhjet e saj me grupet kriminale shqiptare, qe importonin ne Itali sasi te medha droge, si heroine dhe hashash.

Klanet

Sacra Corona Unita eshte e ndare ne 47 klane autonome, por te 1561 anetaret e saj duhet te respektojne interesin e perbashket. Mafia pulieze nuk ka patur nje lidhje te forte me territorin dhe kjo e ben ate shume here me te dobet se Cosa Nostra, Ndrangheta apo Camorra. Sipas te dhenave Sacra Corona Unita fiton rreth 2 miliard euro nga aktivitetet e saj.

Themelimi

Sacra Corona Unita u formua nga Xhuzepe Rogoli ne burgun e Tranit naten e Krishtlindjeve se vitit 1981. Ai ishte anetar i Ndrangheta dhe i kerkoi kreut te saj te krijoje nje organizate te re.

Organizimi

Sacra Corona Unitta perbehet nga 7 organizata dhe 47 familje dhe me rreth 1755 anetare kryesisht ne provincen e Brindizit, Leçes. eshte nje organizim i ri ne krahasim me organizimet e meparshme te mafies per sa i perket territorit dhe aferave por aktualisht paraqitet dhe vepron me vendosmeri dhe egersi te dukshme. E veçanta e kesaj mafieje eshte perdorimi i te miturve dhe lidhja e ngushte me segmente shqiptaresh.

Simbolet

Sipas informatorit Cosimo Capodieci simbolet e kesaj organizate mafioze jane Sacra kjo per shkak te faktit qe kur betohet nje anetar i ri i kesaj organizate ai duhet te beje nje betim te shenjte ashtu si behet nje betim fetar. Corona sepse ajo i ngjan nje kurore qe do te thote rruzare dhe qe perdoret zakonisht ne kishe ne menyre qe te kryejne funksionet e Jezu Krishtit dhe kryqit.

Unita sepse ajo ishte e nevojshme te jete e lidhur me njeri-tjetrin mes anetareve te saj kjo e ngjashme me unazat e nje zinxhiri.