Shkencetaret parashikojne se deri ne 2050 Arktiku do te gjelberohet
Si rezultat i ngrohjes globale deri ne vitin 2050 ne Arktik 50% e siperfaqes se tij do te jete e mbuluar me bar, shkurre dhe peme. Ky gjelberim do te jete rezultat i rritjes se temperatures mesatare globale dhe ndryshimeve te tjera klimatike, shprehen me bindje te plote shkencetaret.
 
Modelimi kompjuterik i ndryshimit te klimes u ka lejuar shkencetareve te konfirmojne hipotezat e tyre dhe te bejne parashikimin si vijon: brenda 40 viteve harta e botes bimore do te jete krejtesisht e ndryshme nga ajo aktuale.
 
Ndersa ne rajonet e Arktikut gjate dekadave te fundit gjelberimi do te zhvillohet te pakten 2 here me shpejt nga c’eshte regjistruar ne gjithe planetin.