Shperthimet diellore nderpresin komunikimin ne Toke (Video)

Shperthimet diellore nderpresine komunikimin ne Toke (Video)

Ditet e fundit te prillit kane qene grishese per shkak te bllokimeve te perkohshme te komunikimit ne disa pjes ete Tokes (per shembull, 3G nuk ka qene aktive per disa dite, ose nderpritej shpesh, gjithashtu valet e radiove dhe te tjera pajisje komunikimi me vale).

Shperthimi kulmoi ne oren 8:27 mbasdite te dates 24 prill, dhe shenoi nje stuhi diellore te klasit X1.3, nje nga llojet me te fuqishme te shperthimeve qe mund te provoje dielli yne, sipas nje raporti te U.S. Space Weather Prediction Center (Qendra amerikane e dinamikave diellore).

Shperthimet diellore filluan nga nje rajon i njohur i diellit i lokaliazuar di Rajoni 2035, qe i bie nga ana e perendimit kur e shohim diellin nga Toka. Per shkak te ketij pozicioni, shpethimi u perhap ne nje frekuence te larte qe shkaktoi bllokimin e valeve radioaktive per te pakten nje ore ne nje dite te Tokes, me teper ne Oqeanin Paqesor dhe anen lindore te tij.

“Rajoni 2035 po rrotullohet tashme dhe nuk do te perbeje rrezik per me gjare, por vetem shume re ne te ardhmen e afert” thone zyrtaret e kesaj qendre vezhgimi.

Kur bie drejtperdrejt ne Tpke, shperthimet diellore te klasit X mund te perbejne rrezik per austronautet ne hapesire, si dhe te interferojne ne komunikim dhe navigim te sateliteve qe ndodhen ne orbite. Gjithashtu, fuqia e tyre mund te demtoje infrastrukturen ne Toke.

Ky shperthim diellor i prillit eshte i katerti i llojit X-klas ne vitin 2014. Ai ndodhi pas shperthimit te klasit X1.2 qe ndodhi ne daten 7 janar, dhe nje monstre shperthimi X4.9-klas te dates 24 shkurt, si dhe shperthimit diellor te 29-marsitte klasit X1.

Ndersa shperthimet e klasit X jane me te fuqishmet e diellit, ylli yne po provon me teper shperthime te klasit te moderuar M-klas. Dielli eshte ne nje faze aktive qe prej 11 viteve te ketij cikli, dhe pritej te arrinte kulmin e aktivitetit ne vitin 2013.