Vitamina që ndalon kancerin dhe sa ju nevojitet për organizmin tuaj

 

Në fakt, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se vitamina D, të cilën trupi juaj e prodhon përmes ekspozimit ndaj diellit, mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e kancerit kolorektal, gjirit dhe kancerit të prostatës.

Kjo është e rëndësishme, sepse këto kancere llogariten për 35% të rasteve të kancerit dhe 20% të vdekjeve nga kanceri në Shtetet e Bashkuara.

Dr. Cedric F. Garland nga Qendra e Kancerit në San Diego Moores në Universitetin e Kalifornisë është epidemiologu që ka lidhur pikat midis mungesës së vitaminës D dhe kancerit.

Studimet tregojnë se vitamina lufton kancerin, duke nxitur diferencimin qelizor, duke parandaluar rritjen e qelizave të kancerit, duke nxitur apoptozën (vetvrasjen e qelizave kancerogjene) dhe parandalimin e formimit të enëve të gjakut brenda tumoreve.

Shqyrtimi, i botuar në Journal of Cancer, zbuloi se 4000 UI/d të vitaminës D3 mund të pengonte progresin e kancerit, të matur nga biomarkeri kryesor 25-hidroksikolekalciferol [25 (OH) D].

Kanceri i gjirit

Studimet e kancerit të gjirit kanë gjetur se niveli i lartë i serumeve të vitaminës D mund të ulë vdekshmërinë e kancerit me 44% (Lexo).

Në fakt, gratë me nivele shumë të ulëta të vitaminës D në diagnozë kishin 94% më shumë gjasa të zhvillonin metastazë se gratë me nivele normale dhe 73% kishin më shumë gjasa të vdisnin.

“Mjekët duhet të theksojnë rëndësinë e mbajtjes së nivelit adekuat të serumit të vitaminës D, i cili do të ishte 40 deri në 60 ng / mL për parandalimin e kancerit, dhe të inkurajojë pacientët e tyre që të kontrollojnë rregullisht vitaminën D, sidomos gjatë dimrit, për të siguruar nivelet adekuate të serumit janë duke u mbajtur, “tha autori i parë Sharif B. Mohr, MD, nga Qendra Kërkimore Shëndetësore Detare në San Diego.

Për gratë tashmë të diagnostikuara me kancer të gjirit, nivelet e vitaminës D mund të shkonin deri në 80 ng / ml, tha ai për Medscape Medical News.

Nivelet e ulëta të vitaminës D nuk u gjetën vetëm për të rritur rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, por janë gjithashtu të lidhura me tumoret më agresive dhe rezultatet më të këqija.

“Megjithëse kërkimi duhet të bëhet shumë më tepër, hulumtimet nga laboratori dhe të hulumtimet tjera tregojnë se gratë në rrezik për kancerin e gjirit duhet të njohin nivelet e tyre të vitaminës D dhe të marrin masa për të korrigjuar ndonjë mangësi”, tha pediatri Brian Feldman, Ph.D.

Kanceri i prostatës

Një studim i ri nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Northwestern Feinberg sugjeron një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës dhe kancerit të prostatës agresive. Në fakt, vitamina e ulët e serumit D u gjet të jetë një shënues i qartë i rrezikut të kancerit të prostatës.

Vitamina D gjithashtu pengoi përhapjen dhe diferencimin e qelizave të kancerit.

“Nëse vendosni qelizat e kancerit të prostatës në një pjatë me vitaminë D, niveli i rritjes ngadalësohet, qelizat bëhen më pak invazive dhe ka gjasë më të madhe që qelizat t’i nënshtrohen apoptozës”, thotë Adam Murphy, MD, autor kryesor dhe asistent profesor i Urologjisë, Universiteti Northwestern.

“Bazuar në hulumtimet tona të mëparshme, ne kemi dëshmi të forta se njerëzit që nuk kanë kancer të prostatës kanë nivele më të larta të vitaminës D sesa ata pacientë që kishin një diagnozë të kancerit të prostatës”.

Vitaminat gjithashtu përmirësuan shëndetin e kockave, artriti reumatoid dhe llojet e tjera të kancerit.

Është gjetur se plotësimi me vitaminë D3 mund të parandalojë përhapjen e kësaj sëmundje.

Kanceret e tjerë

Kombinuar me kalcium, vitamina D zvogëlon rrezikun deri në 77% të të gjithë kancereve në gratë postmenopausal (Lexo).

Këto vitamina krijojnë E-cadherin, një substancë që strukturon qelizat dhe i lidh ato së bashku për të parandaluar infiltrimin e qelizave të kancerit në organe dhe inde, shpjegon Cedric F. Garland, DrPH, nga Departamenti i Mjekësisë Familjare dhe Parandaluese në Universitetin e Kalifornisë, San Diego.

“Nëse niveli i vitaminës D është i ulët, qelizat e epitelit të gjirit nuk i përmbahen njëra-tjetrës dhe kur një qelizë nuk i qëndron fort pas fqinjëve të saj, qelizat e saj rrjedhin nën mitozë të shpejtë,” shpjegon Dr Garland.

“Qelizat që riprodhohen më të shpejtë mund të prodhojnë një klon kanceroz, i cili në fund të fundit mund të depërtojë në membranën bazale. Nëse mungesa e vitaminës D vazhdon, ato qeliza do të dalin në limfatikë, do të metastazohen në tru, kocka dhe mushkëri, dhe do të vrasin pacientin”.

Vitamina D – Më shumë rreth saj

Jo të gjitha organizatat mjekësore bien dakord për sasinë optimale të vitaminës D. Kjo është për shkak se trupi juaj prodhon vitaminë D përmes ekspozimit ndaj dritës së diellit. Varësisht nga mosha juaj, gjinia, përkatësia etnike dhe vendi ku jetoni, mund të ju nevojitet shumë suplementim (pra marrje vitamines D me ane te suplementeve) ose fare të mos keni nevojë për shtim.

Ekzistojnë dy forma të ndryshme të vitaminës D: vitamina D2 (ergokalciferoli) dhe vitamina D3 (kolekalciferoli). Vitamina D2 fitohet nga bimët ndërsa D3 fitohet nga ekspozimi ndaj diellit nga trupi pasi është përpunuar nga mëlçia dhe veshkat .

D3 është e nevojshme për thithjen e kalciumit në zorrë dhe mban dhëmbët dhe kockat e shëndetshme. Gjithashtu shërben për të rregulluar rritjen e qelizave, funksionimin neuromuskular dhe imunitetin, dhe për të ulur inflamacionin. Është përdorur edhe për të menaxhuar sëmundjet e zemrës, dhimbjet kronike dhe diabetin.

Instituti i Mjekësisë rekomandon 600IU në shumicën e të rriturve të shëndetshëm dhe 800IU për të rriturit mbi moshën 70 vjeçare.

Disa ekspertë paralajmërojnë se doza të mëdha të përdorura në trajtimin e kancerit, që është rreth 4.000 deri 10.000 IU përditshme, mund të çojë në dëmtime të organeve, veçanërisht në veshkat dhe sistemin kardiovaskular (15).

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të ndiqet nga një mjek i respektuar, onkolog ose naturopath para përdorimit të vitaminës D si një opsion trajtimi.

/sherohu